Tapas uit culinair Spanje
Home » Tapascultuur

Tapascultuur


Tapas kunt u aantreffen door zo ongeveer heel Spanje. Maar elke regio heeft wel zijn eigen invloed en lokale gerechten. Zowel in kleine dorpjes tot aan de grote steden overal vindt u invloeden in de Tapas cultuur.
Tapas maken ook deel uit van het sociale leven van de Spanjaard. Vaak wordt met familie of vrienden afgesproken in te tapasbar. En worden er tapas besteld. De drank die hier het meest bij wordt genuttigd is Sherry, Bier of een goed glas wijn. U zult ook zien dat in de Tapasbarren vaak hele groepen mensen tegelijk naar binnen of buiten gaan. Dit heeft tot gevolg dat een bar eerst nagenoeg uitgestorven is maar enkele minuten later soms bomvol zit. Het is niet ongebruikelijk dat er op een middag of avond meerder tapasbarren worden aangedaan, vandaar ook de plotseling drukte of leegloop in een tapasbar.

De meest levendige tapascultuur is toch waarschijnlijk wel in de regio Andalusië. Vooral steden als Cordobá en Granada staan hier bekend om. Maar ook Sevilla is een prima stad om eens te gaan genieten van deze Spaanse specialiteiten.

Meer noordelijk in Spanje ligt de regio Baskenland. Hier hebben ze ook tapas maar heeft het een andere naam, het luistert naar de naam pinchos. Het grote verschil met de normale tapa is dat het wordt uitgeserveerd aan een prikker. Maar als u een tapa besteld weet men hier wel wat er mee bedoeld wordt.

In sommige delen van Spanje werden van oudsher geen tapas geserveerd. Maar ook hier is de laatste jaren een kentering zichtbaar en komen er meer en meer uitstekende tapas eetgelegenheden bij. Heden ten dage moet het al raar lopen wil je ook in een uithoek van Spanje geen tapas kunnen bestellen. Bijkomend voordeel is dat je over het algemeen een prima prijs/kwaliteit verhouding hebt. En je voor relatief weinig geld een heerlijke maaltijd kunt nuttigen.