Tapas uit culinair Spanje
Home » Chorizo in rode wijn

Chorizo in rode wijn


Voor 6 personen

Als u dit gerecht op de juiste manier wilt bereiden en een optimaal resultaat wilt halen, dan dient u een dan eerder te beginnen met de bereiding.
Prik de chorizo worst met een vork op enkele plaatsen in. Doe de chorizo en de wijn in een grote pan. Breng de wijn aan de kook. Als dit is gebeurd kunt u het vuur laag zetten en leg vervolgens het deksel op de pan. Laat de wijn samen met de worst een dik kwartier pruttelen. Doe de chorize en de wijn nu over in een schaal, dek die af en laat de smaak van de wijn gedurende acht tot twaalf uur rustig in de worst trekken.
Haal de volgende dag de chorizo uit de schaal. Bewaar de wijn. Haal het vel van de worst en snijd de worst in plakjes van 5 mm dik. doe deze in een grote koekenpan met dikke bodem of in een vuurvaste schaal.
Wilt u cognac toevoegen, verwarm die dan eerst apart in een klein pannetje. Giet vervolgens de cognac over de plakjes chorizo en flambeer ze. Pas hier wel goed mee op. Als de vlammen zijn gedoofd, schudt u even zachtjes met de pan voegt u de wijn toe. Zet nu het vuur weer hoog en laat het geheel rustig pruttelen totdat bijna alle wijn verdampt is. Strooi de peterselie er nu over.
Dien de chorizo in rode wijn gloeiend heet op, in de koekenpan of de schal waarin u hem hebt bereid. Serveer er sneden knapperig brood bij om het kostelijke vocht mee op te deppen. Bij het uitserveren kunt u het beste prikkers meegeven. Dit is wel zo makkelijk om de chorizo te veroberen.